Bartoszowi Nowakowi i Adrianowi Papiernikowi.
Temat konkursu brzmiał: Utilizing micro/nano devices and technologies, making innovative prototype for any applications of better life.
Projekty zostały poddane ocenie publiczności oraz słuchaczy wspomnianej konferencji. W skład jury, któremu przewodniczył Dr Susumu Kaminaga z SPT Technology, wchodzili naukowcy z Oxfordu oraz pracownicy firm tj. Bosch czy Omron.
W ramach projektu konkursowego Bestbefore stworzyliśmy moduł do pomiaru świeżości produktów spożywczych. Moduł zamyka się w pudełku z jedzeniem lub lodówce.
Na podstawie stężenia wytwarzanych przez jedzenie gazów określany jest stan świeżości jedzenia. Urządzenie powie nam czy produkt jest świeży, czy zepsuje się w niedługim terminie, czy może już jest zepsuty.
Ponadto stworzyliśmy aplikację mobilną. Urządzenie wyposażone jest w bluetooth, akumulator Litowo-Polimerowy, ładowarkę microUSB oraz wskaźnik LEDowy – mówi inż. Michał Woyke.